Jordi Gual Rafecas

Sant Quintí de Mediona, 1975perfil (2)

Diplomat per la Generalitat de Catalunya en Restauració i Conservació del moble antic per l’Escola Professional Superior d’Art i Restauració (EPSAR) de Barcelona l’any 2002.

Compagina els estudis treballant a una empresa dedicada a la restauració de mobles i a la decoració d’interiors “El Tinell” (Barcelona), conjuntament complementa la formació en un taller d’ebenisteria per aprofundir en la realització de mobles propis.

Realitza pràctiques de Conservació i Restauració del Patrimoni Públic al “Museu Frederic Marès”, al “Monestir de Pedralbes”, i també participa en la Conservació i Restauració del Patrimoni Eclesiàstic a l’església de “Santa Maria del Mar” de Barcelona.

Participa en els seminaris de “Conservación y Restauración de la Madera” organitzats per la Universitat de Cantábria (Reïnosa), i en el de “Formació i Responsabilitats del Restaurador” al 6è Congrés d’“ELIA” (European League of Institutes of the Arts) de Barcelona, així com el curs teòric-pràctic de “Identificació de fustes mitjançant l’estudi anatòmic” al Museu Marítim de Barcelona.

Fa una estada al Mont Athos (Grècia) on participa en la restauració de diverses obres dels diferents monestirs ortodoxos situats a la península.

L’any 2004 crea el taller propi “D’ÈPOCA” a Vilafranca del Penedès on realitza els serveis de conservació i restauració de mobiliari antic d’àmbit privat i públic. Conjuntament realitza classes formatives de conservació-restauració per adults en diferents centres com: la unitat d’escolarització compartida (UEC) de l’Alt Penedès, l’entitat artesanal “El Colomar” de Begues, l’entitat del “Casal” (Societat la Principal) de Vilafranca del Penedès, així com tallers organitzats pels Ajuntaments d’ Avinyonet del Penedès i de Vilafranca del Penedès.

Realitza diversos projectes de conservació i restauració de policromies murals d’àmbit privat i participa en projectes de pintura decorativa.

Amplia la formació en l’especialitat de marqueteria en el taller de “Marqueteria J. Ordoñez” (Mestre Artesà de Barcelona).

Assisteix a diversos cursos i conferències realitzades per l’Associació d’Estudi del Moble, basades en la taxació i la història del moble.

Realitza una col·laboració amb el cicle de “Els Vells Oficis (La fusta, gúbia i garlopa)” organitzat de forma conjunta pel VINSEUM (Museu de les Cultures del Vi de Catalunya) i pel Museu d’Arqueologia de Catalunya-Conjunt històric d’Olèrdola.

Col.labora amb l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos en la rehabilitació del Castell de Penyafort, recreant els espais domèstics tal com podien haver estat l’últim terç del s. XIX, mitjançant documentació gràfica i segons la informació trobada del seu propietari (Josep Puig i Llagostera).

Actualment participa en la restauració del mobiliari i les xemeneies de la casa neogòtica de Pons i Pascual del Passeig de Gràcia 2-4 de Barcelona, construïda per l’arquitecte Enric Sagnier el 1890.

Continua la formació dia a dia…